24 Aralık 2015 Perşembe

Erkeklerde Demir Eksikliği Nasıl Olur?

Özellikle 15-20 yaş dönemindeki genç kızlarla, sık doğum yapan genç hanımlarda, bilhassa demir eksikliğine bağlı kansızlık problemi ile sık karşılaşırız ve bu bizi pek şaşırtmaz. Nedeni de genç kız ve hanımların periyodik dönemlerle hamileliklerde kaybettikleri demiri zamanında ve yeteri kadar yerine koyamamalarıdır. Vejetaryen hanımlarda (hele bir de sık sık bilinçsizce diyet yapıyor veya yeteri kadar et yemiyorlarsa) kansızlık kaçınılmaz bir neticedir. 
Ama erkeklere gelince durum farklıdır. Kansızlık erkeklerde seyrek rastlanan bir sorundur ve çoğu zaman önemli, ciddi, tehlikeli bazı hastalıklara işaret eder. 
Herhangi bir yaşta ama özelikle orta ve 50’li yaşlarda erkeklerde demir eksikliğine bağlı kansızlık akla önce kanser ya da gizli kanama gibi bir problemi getirir. Ayrıca böbrek yetmezliği gibi kronik bazı sağlık sorunlarında da kansızlık sık görüldüğünden kronik hastalıklar yönünden de araştırmalar yapılır. Özellikle ülser, kalın bağırsaktaki damarsal problemler, hemoroit, kolit ve bazen de kolon kanseri nedeniyle oluşan ve pek de dikkati çekmeyen kanamalar kansızlığa yol açabilir. Gözden kaçan romatizmal bir hastalık, kronik bir iltihabi problem de kansızlıkla neticelenebilir. 

KİLO KAYBINA DİKKAT

Kısacası, erkeklerde kansızlık sorunu ile karşılaşıldığında dikkatli ve özenli bir araştırma yapmak şarttır. Özellikle kilo kaybı da varsa çok daha dikkatli olmak gerekir.
Kansızlığın, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, ufak çabalarda nefes nefese kalma ve çarpıntı problemi yaşama, uyku eğilimi ya da uykusuzluk, unutkanlık, saç ve tırnak sorunları, cilt solukluğu gibi işretleri olduğunu bir kenara not etmenizde fayda var. 

BİR BİLGİ
Sağlık sorunu sadece bedensel olmayabilir


Sağlık sorunları ile ilgili telaş ve takıntı durumlarına özellikle 35-55 yaş aralığındaki kadınlarda sık rastlanıyor. Bu hassasiyet dozunda tutulabilirse aslında iyi bir şey. Çünkü pek çok sağlık sorununun erken dönemde yakalanmasına yardımcı olabiliyor. Ne var ki takıntı haline geldiğinde iş değişiyor. Elinde reçeteler, tomar tomar tahliller ve röntgen filmi dosyalarıyla doktor doktor gezen bir kadın profili ortaya çıkıyor. Sağlık sorunlarının her zaman bedensel kaynaklı olmayabileceği, ruhsal nedenlerle hatta bazen sadece basit bir takıntı sebebiyle de kendinizi hasta ya da kötü hissedebileceğinizi unutmayın. 

NOT EDİN
Ağız yoluyla alınan haplar cildi nemlendirmez
 

Yaz güneşi, havuzlar ve deniz suyu cildinizde de, saçınızda da problemlere yol açabilir. Güneşin, havuzun, denizin, özellikle cilt ve saçınızda en azından yıpranmaya yol açtığını bilmeli ve bir yaz sonu bakımı için kolay, etkili bir plan yapmalısınız. 
Dermatoloji uzmanları çözümün öncelikle etkili bir cilt temizliğinden geçtiğini, yani yapılması gereken ilk işin cildi temizleyip arındırmak olduğunu söylüyorlar. Piyasada çok sayıda cilt temizleyici ürün var. Güvenilir markalardan herhangi birinin ürününü seçebilirsiniz. Fiyatları dışında içerikleri yönünden pek fark olmadığından ucuz bir ürün almaktan çekinmeyin. Yeter ki güvenilir bir marka üretmiş olsun. Eğer böyle bir imkânınız yoksa evinizde kendi hazırlayacağınız temizleyici ürünlerden de faydalanabilirsiniz. Mesela yoğurt, bal ve badem yağı karışımı bir ürünle cildinizi temizlemeniz mümkün olabilir. Ayrıca aşırı sıcak ya da soğuk su kullanmayın. Cildinizi sık sık ovup, sabunlamayın. Gül suyu ile üretilmiş makyaj toniklerinden istifade edin. Yaz sonu bakımı için mutlaka nemlendirici ürünler ve nem arttırıcı desteklerden de (Primrose oil gibi) istifade edin. Kullandığınız nemlendiricinin yeteri kadar hiyalüronik asit ihtiva edip etmediğini kontrol edin. Her zamankinden daha bol ve sık su içmeye özen gösterin. Özellikle yatmadan önce hiyalüronik asitten zengin bir krem kullanmayı ihmal etmeyin. Önemli bir nokta da şu: Ağız yolu ile hiyalüranik asit tabletlerini yutarak cildinize hiyalüranik asit depolayıp, nemlenme sorununu çözemezsiniz. Bu haplara gereksiz yere para harcamayın.

BİR SORU/BİR CEVAP
Menopoz yaşı önceden tahmin edilebilir mi?
 

Her kadın menopoza ne zaman gireceğini merak eder. Bu bazen sadece meraktandır bazen de iş ve kariyer planlaması ya da son bir doğum hamlesini zamanlamak içindir. Kadın hastalıkları uzmanlarına göre menopoz yaşını önceden tam olarak tahmin etmek pek kolay değil. Genetik faktörler önemli olabiliyor. Yani bir kadının ne zaman menopoza gireceği az çok annesinin ne zaman menopoza girdiğiyle alakalı görünüyor. Ama yine de ciddi faklılıklar görülmesi mümkün.
Bu konuda kullanılması gereken testlerden en çok bilineni iki hormonun kan seviyesini ölçmek. Menopozla birlikte FSH ve LH adı verilen hormonların seviyesi yükselmeye başlıyor. Ne var ki bu hormonlar doğrudan yumurtalıklardan salgılanan hormonlar değil. Beyinden hipofiz bezinden salgılanan ama salgılanma süreci doğrudan yumurtalıklardaki hormon üretimi ile ilişkili olan maddeler bunlar. Ama yine de farklı nedenlerle de FSH ve LH rakamları değişebiliyor ve bu durum güvenilir bir menopoz belirleyicisi olmasını zora sokuyor.
Son zamanlarda doğrudan yumurtalıklardan üretilen AMH (Anti Müllerian Hormon) seviyesini ölçmenin daha güvenilir bir menopoz tahmini sağlayacağı belirtiliyor.
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder